Jak připravit lahodné ceremoniální kakao? 

Čistou kvalitní kakaovou hmotu očistěte nejlépe vykuřovadlem - kopálem, anebo vonnou tyčinkou, přidejte také Váš záměr, přání a hmotu nakrájejte na malé kousíčky. Doporučuje se 40-50g kakaa na osobu (rozhodně ne více). Děti, těhotné ženy, lidé se slabým srdcem či užívající antidepresiva by měli mít poloviční dávku.

Vložte hmotu do hrnce s dvojitým, anebo se silným dnem a na mírném plameni nechte rozpustit. Až se hmota rozpustí, opatrně přidejte vřelou vodu podle počtu a objemu vašich hrnků. Kakao silně probublá a zhoustne. Ihned promíchejte dřevěnou vařečkou a pár minut provařte.

Poté hrnec odstavte, nalejte kakao do hrníčků (bez cukru a bez mléka). Pro děti můžete osladit medem. Mayové a Aztékové přidávali také špetku chilli či jiného koření. Můžete experimentovat..

Kakao se doporučuje popíjet pomalu společně v kruhu kolem domácího oltáře, případně u stolu, se zapálenou svíčkou, a s prostorem provoněným smyslným vykuřovadlem.

Nezapomeňte přizvat ducha kakaa a Prababičku času, Ixmucane, mayskou patrónku Kakaa.

 

Vyberte si svou kakovou hmotu...