Přírodní kosmetika

Informace

Nové ROSTLINNÝ OLEJ RŮŽE ŠÍPKOVÁ 15 ml Talia Zobrazit větší

ROSTLINNÝ OLEJ RŮŽE ŠÍPKOVÁ 15 ml Talia

Luxusní regenerační kosmetický olej, k ošetřování ran, odřenin, jizev, vrásek a strií

Více informací

Dodání do 13 dnů

279 Kč

Přidat na seznam přání

Více informací

OLEJ Z RŮŽE ŠÍPKOVÉ (Olio di Rosa Mosqeta) se získává lisováním za studena semen Rosa affinis rubiginosa.

Je prokazatelně považován, podle podrobných studií vedených v Evropě a v USA, za regenerátora buněk.

Nejedná se tudíž o kosmetický olej vhodný k použití jen díky svým hydratačním/dermoprotekčním funkcím, ale o autentický regenerátor, výborný k ošetřování ran, vředů a odřenin, jakož i účinný prostředek pro lámavé a matné nehty.

Již staletí se Rosa affinis rubiginosa planě vyskytuje na nekontaminovaných andských náhorních plošinách středního a jižního Chile. Olej získávaný z jejích plodů byl tradičním prostředkem při léčení zranění, spálenin a prasklin v kůži již mezi Indios Araucanos, kteří se jím v případě potřeby potírali.

Růže šípková je vytrvalý planě rostoucí opadavý ostnatý keř, dosahující bez opory do výšky až 3 metrů. V květnu a červnu kvete růžovými nebo bílými voňavými květy, ze kterých se vyvinou v září a říjnu jedlé šípky. V Evropě je rozšířena po většině kontinentu, na jihu přesahuje přes Středozemní moře do severozápadní Afriky. Areál jejího původního rozšíření dále sahá přes Turecko do Jihozápadní Asie a až do Střední Asie. Růže šípková byla novými osadníky zavlečena do Ameriky na celý kontinent, stejně jako do Austrálie a na Nový Zéland. V ČR je tento původní druh dosti častý, nemá však tendenci k invazivnímu šíření.
Růže šípková je považována za léčivou rostlinu po více než dva tisíce let. Údajné léčivé schopnosti růže šípkové při pokousání vzteklým psem popsal Plinius starší (římský filozof), odtud pochází i její lidový název "psí růže". Šípky obsahují hodně vitamínů, hlavně C, B1, B2, E, P, K, karotenoidy a glykosidy, asi 30 % cukrů, organické kyseliny (citrónová, jablečná, nikotinová), pektiny, třísloviny a slizy. Jemné chloupky z čnělky uvnitř šípků mohou u citlivých lidí způsobit alergickou reakci. Čerstvé šípky se používají k výrobě džemů a sirupů, sušené k přípravě nakyslého čaje v zimním období. Odvar z šípků se používá jako posilující vitamínový prostředek, např. při jarní únavě, pro zvýšení odolnosti proti chřipce, při infekčních onemocněních ledvin a močového měchýře. Po promrznutí šípky změknou a jejich dužina znatelně zesládne a tehdy se z nich připravuje víno. Kyseliny a pektiny šípků uměřeně povzbuzují činnost střev, čaj nemá projímavé, ale spíše regulační účinky. Pro přípravu vonného čaje lze použít čerstvé i sušené listy. Vonné jsou v době květů také okvětní lístky, které lze využít při výrobě nezvykle voňavého džemu a sirupu.

Nutričně vysoce hodnotný olej získaný lisováním semen šípků podporuje revitalizační procesy v pokožce. Působí jako preventivní a léčebný prostředek pro potlačení strií a jizev, vyhlazuje vrásky, revitalizuje pokožku. Na dokonale vyčištěnou pokožku a pleť se aplikuje lehkou masáží.
(Vnitřně přispívá k odolnosti vůči mikroorganismům, povzbuzuje imunitní systém, podporuje trávení a normální funkci střevního traktu, pomáhá udržovat pevné, pružné a pohyblivé klouby)

Objem: 15ml

Země původu: Itálie