Tento eshop používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Více informací
Přijmout všechny cookies Personalizovat
Přijmout zvolené cookies

Wayusa fermentovaná

Informace

Nové WAYUSA BROWN 100g - drcená fermentované drcené listy Zobrazit větší

WAYUSA Shayary - ručně drcené fermentované listy 100g

fermentované ručně drcené listy

> tradiční forma wayusy pro přípravu krátkým povařením
> je charakteristická jemným karamelově nasládlým aftertastem
> bez složek způsobujících hořkost nebo trpkost
> ze 100g balení lze připravit 8-10 litrů wayusového čaje

Více informací

Není skladem - dodání do 13 dnů

229 Kč

Přidat na seznam přání

Více informací

Co je wayusa?

Wayusa je energetický čaj s přirozeným obsahem kofeinu, zemitým aroma a příjemným medovým tónem v závěru. Je připravována indiány z listů posvátného stromu rovníkového deštného pralesa v ekvádorské Amazonii. Užívání a kultivace Wayusy je součástí amazonské kultury už přes dva tisíce let. Napříč Amazonií je nazývána různými jmény: Wayusa (wajúza), Guayusa (guajúza), Huayusa (uajúza), Waisa (wajza), či Weisa (wejza).

Wayusa je ceněna pro vyvážený podíl kofeinu, antioxidantů, vitamínů, aminokyselin, i pro povzbudivý účinek podobný kávě a rozšířené příbuzné yerba maté. Na rozdíl od kávy uvolňuje Wayusa kofein postupně a dodává tak energii pozvolna, bez nárazové špičky a následného poklesu. Výsledný účinek klidného soustředění a energie pro duševní i fyzickou práci trvá dle náročnosti práce několik hodin nebo déle. Indiáni věří, že Wayusa posiluje jejich imunitu a chrání je před špatnými energiemi, hmyzem a hady v pralese.

Wayusa je tradiční keřovitý strom, který vlastní každá rodina a je součástí jejich životů. Ženy sází Wayusu v tzv. čakrách (chakras), pralesních zahradách s permakulturní vícedruhovou výsadbou kombinující zejména kávu, kakao, wayusu, banány, juku, kukuřici, ovoce a byliny. Za 3-4 roky lze použít listy stromu na čaj. Strom se může dožívat až 100 let. Čím starší strom, tím kvalitnější čaj a spirit v něm.

Tato wayusa pochází od indiánské komunity Šuarů z jižního Ekvádoru. Pěstují ji v povodí řeky Río Zamora. Její drcené listy prošly sušením na slunci, rozdíl v podnebí ale způsobuje odlišnou chuť než má wayusa z povodí řeky Napo. Ta je také zemitá ale její aftertaste je karamelový. Obvykle stačí povaření listové drtě po dobu 3 minut, pro silnější nálev 5 minut. Milovníci výraznějších chutí mohou bez obav nechat nálev povařit i delší dobu, tzv. přetažení a hořkost u wayusy nehrozí.

Narozdíl od své sestry cesmíny paraguayské má wayusa díky absenci hořkých složek a obsahu theobrominu mírně nasládlý aftertaste (cukr samozřejmě neobsahuje). Povzbuzující složkou je kofein, kterého obsahuje cca 90-110 mg / 2dl, tedy o něco méně než káva. L-theanin, aminokyselina, která působí na mozkovou aktivitu uklidňujícím účinkem, způsobuje, že povzbuzující efekt wayusového nápoje je pozvolný a déle trvající.

95% světové produkce wayusy pochází z ekvádorské Amazonie, z povodí řeky Napo. V Kičua jazyce místních lidí znamená "silný" nebo "síla".

Použití:

> do 1l studené vody nasypte 3-5 polévkových lžic drcených listů
> přiveďte k varu a nechejte povařit na mírném ohni cca 3-5 minut
> jednou převařené listy lze znovu 2-3x převařit, vždy přidejte 1-2 lžice čerstvých listů