Hot Madras Kari je aromatická směs koření speciálně dovezená z Madrasu a připravená k použití pro všechny autentické kari pokrmy.
Mild Madras Kari je aromatická směs koření speciálně dovezená z Madrasu a připravená k použití pro všechny autentické kari pokrmy.
Pískavice bývá součástí mnoha směsí koření, jako je indické karí.
Extra pálivé chilli.
Chilli prášek získaný z nejlepších a nejpálivějších červených papriček, zvýrazňuje chuť dalších ingrediencí a pokrmu samotného.
Nejkvalitnější ručně sbíraná granátová jablka, sušená za přísných hygienických podmínek
Orientální směs koření. Barevná všhochuť koření s mangem, granátovým jablkem, mátou a chilli vhodná nejen do mletých mas, ale i k ochucení pražených oříšků, ovocných a zeleninových salátů.
Indické koření. Aromatická pryskyřice kořene Ferula asafoetiada, někdy se mu říká ločidlo nebo čertovo lejno. Používá se při přípravě luštěninových i zeleninových jídel i slaných specialit.
Má velice zvláštní chuť - nahrazuje při vaření cibuli a česnek. Používá se ve skutečně malém množství. Jako koření se užívá sušená šťáva z této rostliny.
Trachyspermum ammi neboli adžvain, adžvan či ajowan, nebo též ajwain. Rostlina je známa jako koptský kmín a v některých zdrojích je uváděna jako drsnoplodík moravčinovitý. Pochází z východního Středomoří, snad z Egypta, odkud se přes Blízký východ rozšířil až do Indie. Listy i plody se používají v gastronomii. Plody adžvanu bývají často zaměňovány s plody libečku.
Brazilský pepř růžový celý 30g (Schinus terebinthifolius)
Bobule pepřovce brazilského Schinus terebinthifolius
Země původu: Brazilie
Cejlonský muškátový květ mletý 20g (Myristica fragrans)
Mleté oplodí muškátovníku pravého 100%
Země původu: Srí Lanka
Římský kmín má příjemnou ostrou chuť.
Směs černého a dlouhého pepře se zázvorem.
Adžika je kořenicí přípravek gruzínské a arménské kuchyně. Jedná se o slabě pikantní koření s velmi nezvyklou a okouzlující chutí, která skrývá koriandr, česnek, saturejku i chilli. Vůně je překvapivě jemná a decentní, barva načervenalá po sladké paprice.
Anýz vonný, lat. Pimpinella anisum, je jednoletá bylina dorůstající výšky až 60 cm. Celá rostlina má zajímavou, silnou aromatickou vůni. Květenství je bílé, průměrně 3 mm velké, rozvrstvené do tvaru okolíku. Plodem anýzu je tvrdka, nazývaná také jako anýzové koření.
Bazalka pravá, lat. Ocimum basilicum, je bylina výrazné chuti a vůně. Vůni má aromatickou po mentolu. Chuť je jemně kořeněná, až palčivá. Zmínky o jejím původu jsou již ve staroindických mýtech a legendách ze 4. až 6. století.
Česnek setý neboli kuchyňský je vytrvalá rostlina patřící k tradičnímu koření, které je známé po celém světě. Domovinou mu je zřejmě západní Asie. Předmětem sběru jsou kulovité cibule, které jsou rozdělené do několika šupin, tzv. stroužků.
Chilli kajenský pepř (lat. Capsicum annuum) je středně velká paprička dorůstající délky 10 cm. Pochází z dnešní Francouzské Guayany, kde původně rostly v údolí řeky Cayen. Nejedná se o jiný druh pepře, ale skutečně o chilli papričku, která špatným překladem z angličtiny (Cayenne pepper) dostala název kajenský pepř.
Citroník limonový neboli pravý je stálezelený listnatý strom dorůstající výšky až devíti metrů. Patří do čeledi Rutaceae – routovité a domovinou mu je Čína nebo Indie. Dnes je pěstován i ve Španělsku, Itálii, Austrálii, Rusku, ale také v Americe (na Floridě) nebo v Africe.
Čubrica je kořenicí přípravek té nejvyšší kvality. Nejčastěji se lze s touto chutí setkat v receptech pocházejících z balkánské kuchyně. Jedná se o příjemně aromatické koření, které doladí každý pokrm, do kterého jej přidáte. Celá směs má příjemnou chuť a vůni charakteristickou po libečku, celeru a saturejce.
Velice jakostní směs na přípravu originálního černého čaje s mlékem. V Indii je užíván k celodennímu pití namísto kávy, povzbuzující účinek yogi čaje je stejně silný, ale trvá déle. K přípravě Dáta masala doporučujeme silný černý čaj Assam.
Garam masala je směs koření, která je oblíbená především v Indii. Pochází ze severovýchodu Indie – z Rádžasthánu. Je součástí mnoha tamních pokrmů, jako je pilaf či birjuní. Je vhodná jako přísada do jogurtových pokrmů. Garam masala má příjemné, svěží aroma.
Hořčice setá je jednoletá rostlina dorůstající výšky až jeden metr. Patří do čeledi Brassicaceae – brukvovité. Domovinou jí je jižní Evropa – oblast Středomoří a západní Asie. V dnešní době se pěstuje téměř po celém světě a je považována za významnou medonosnou rostlinu.
Brukev černá je jednoletá samosprašná rostlina dorůstající výšky až 1,5 m. Domovinou jí je Středomoří, dnes je považována za kosmopolitně rozšířenou. Lodyha je vzpřímená, na konci bohatě větvená. Kvete drobnými žlutými kvítky od června do srpna.
Kardamovník obecný, lat. Elettaria cardamomum, je statná bylina dorůstající výšky až čtyř metrů. Patří do čeledi zázvorníkovitých a pochází z tropických deštných pralesů Kardamomových hor. Dodnes se pěstuje v Indii, dále už i v Guatemale, Tanzanii a na Srí Lance.
Kardamovník obecný, lat. Elettaria cardamomum, je statná bylina dorůstající výšky až čtyř metrů. Patří do čeledi zázvorníkovitých a pochází z tropických deštných pralesů Kardamomových hor. Dodnes se pěstuje v Indii, dále už i v Guatemale, Tanzanii a na Srí Lance.
Kari je kořenicí přípravek, který se nejčastěji využívá v indonéské, thajské, čínské, a především v indické kuchyni. Je tradiční součástí mezinárodní kuchyně. Vůně a chuť indického kari je výrazná po kurkumě a štiplavá po pepři.
Kari Madras je mírně pálivá směs koření. Vůně a chuť Kari Madras je výrazná po koriandru a kurkumě. Nejlépe se kombinace tohoto koření využije v rýžových, kuřecích a zeleninových směsích.
Thajské kari je kořenicí přípravek, který se od indického kari liší zejména ostrostí a obsahem kurkumy – thajské kari jí obsahuje menší množství. Chuť je pikantní po chilli a pepři.
Koriandr setý je jednoletá rostlina dorůstající výšky až jeden metr. Domovinou mu je západní Asie, dnes planě roste ve Středomoří a od nepaměti je pěstován v Indii, Egyptě i České republice.




