Blog

Ivan čaj - elixír života našich předků

Ivan čaj - elixír života našich předků

IVAN ČAJ

Příroda nám dává vše potřebné pro náš život a naše zdraví. Jen my jsme zapomněli, jak tyto dary přírody používat. Lidová moudrost, předávaná z generace na generaci nám zde zanechala informace o mimořádných vlastnostech Ivan čaje.

Ivan čaj je již od pradávna unikátním nástrojem přírody, který umožňuje celení těla i jemnohmotných těl.

Lidské tělo má mnoho ran – jak fyzických, tak nefyzických (emocionální, psychické, mentální).  A tak příroda – jakožto udržovatelka všeho živého nám nabízí bylinku jménem vrbovka úzkolistá, která nám v mnohém dokáže život usnadnit, ulehčit, uvolnit naše fyzické i nefyzické bloky a tím nás dostat do našeho harmonického středu a umožnit nám snadno žít.

Jedním aspektem je přirozená bylinka, která vyrostla ze země, vláhy a slunce podle unikátní informace, která se projevila v jejím tvaru, barvě a vůni. Druhým aspektem je doba, kdy je bylinka připravena k tomu, aby nám posloužila a jak takovouto bylinku správně připravit, aby mohla předat dary ji dané nám živým bytostem. Zde přišel na slovo pradávný přirozený proces fermentace, který spočívá v pozvolném procesu sušení předem navlhčené a ve vlhku uskladněné vrbovky, která vám při procesu sušení uvolňuje enzymy, různé druhy silic a látek které jej tvoří. Ty se dostávají do přirozené formy snadno vstřebatelné pro lidský organismus. Vznikne tak voňavý bylinkový nektar, který po zalití čistou pramenitou horkou vodou uvolní tyto látky a člověk je může pouhým pitím vstřebat do svého organismu.

Ivan čaj má blahodárné účinky na tělo fyzické, emocionální, mentální a psychické. Jestliže něco má mít blahodárné účinky, je potřeba tyto účinky pocítit ihned. Pakliže vše uděláme správně. A to si může každý ověřit při pití vrbovky úzkolisté, která byla pro vás správným způsobem připravena.

Po zalití čaje horkou vodou (60 – 90 stupňů) můžete vidět změnu jeho barvy od světlé až po temně tmavou, kdy v každém okamžiku je čaj vhodný pro jiný druh celení a harmonizace. Proto každý z vás si může vybrat, která z barev a vůní je pro vás nejpříjemnější. Když umíte naslouchat svému tělu a sami sobě, pak vždy zvolíte ten pravý okamžik, kdy čaj pít. Vedlejším projevem je lehkost pití, příjemná vůně, pocit uvolnění, pocit navracející se síly do těla a mnoho dalších projevů, které pocítíte.

Historie tohoto čaje sahá do XII století. Studiem blahodárných účinků této rostliny se zabýval počátkem dvacátého století i lékař a výzkumník Petr Alexandrovič Badmaev.

 

Elixír života našich předků

Tisíce roků naši předkové hojně užívali výjimečný nápoj, který nazývali elixírem života. Tento nápoj z fermentované vrbovky úzkolisté je známý pod názvem Ivan čaj. Svými blahodárnými účinky na zdraví člověka získal Ivan čaj také přívlastek jako Elixír života, Elixír mladosti, nebo univerzální přírodní lékárnička. Vrbovka úzkolistá hojně roste v našich krajích a na severní polokouli. Proto výborně vyhovuje naší genetice, jeho komplex minerálů a vitamínů je dokonale asimilovaný našemu organismu.

V archivních pramenech z XII století se často vzpomínají různé recepty jídel a nápojů z Ivan čaje. Ještě relativně nedávno v 19. století se z Ruska dovážely stovky tun kvalitního Ivan čaje do Evropy. Ivan čaj nesměl chybět na žádném evropském a ruském šlechtickém dvoře. Na anglickém královském dvoře se Ivan čaj vyhotovený podle starých ruských receptů podával jako elitní čaj z Ruska. Název Ivan čaj vznikl právě v Evropě, kdy lidé popíjeli oblíbený „čaj od Ivana“. Pro všechny lidi byl Ivan čaj zdrojem zdraví, energie a duševní pohody.

Lahodná chuť a jemné aroma je charakteristické pro správně zpracovaný a připravený Ivan čaj. Podle počtu prospěšných vlastností a pozitivnímu účinku na organismus nemá Ivan čaj obdobu mezi ostatními nápoji. Jeho unikátní vlastnosti potvrzují mnohé výzkumy renomovaných vědců a institucí.  Právě tyto výjimečné vlastnosti Ivan čaje způsobili koncem 19. století snahy a kroky určitých skupin dehonestovat a vytlačit Ivan čaj z trhu a zaměnit ho dovozem méně kvalitního čaje z kolonií v Indii a v Číně. Ivan čaj neobsahuje kofein, puriny a také kyselinu močovou a šťavelovou, které se dostávají do organismu právě kávou a čaji.

V současné době si lidé zase začínají uvědomovat sílu přírody a začínají se zajímat o své zdraví. Proto Vám společnost EKOSFERA přináší tento zapomenutý výjimečný nápoj našich moudrých předků, fermentovaný Ivan čaj z Komarice. Fermentace mu dává další spektrum užitečných vlastností, vytváří neopakovatelné medové aroma a jantarovou barvu čaje. Obsah biologicky aktivních látek v Ivan čaji se liší v závislosti na čase sběru, kvalitě rostlin, místě růstu a technologii zpracování. Naše technologie zpracování a fermentace vylučuje používání vysokých teplot. Ivan čaj ze severu se považuje za kvalitnější, protože studené léto přispívá k vyšší akumulaci užitečných látek v rostlinách. Náš Ivan čaj z Komarice pochází ze severu Ruska, z ekologicky čisté Archangelské oblasti, z údolí řeky Severná Dvina, která ústí do Bílého moře.

 

Dárkyně Ivan čaje – Vrbovka úzkolistá

Vrbovka úzkolistá – Kyprina úzkolistá [Epilobium angustifolium, synonymum chamaenerion angustifolium (l.) moench.]

Botanická charakteristika:

willowherb-480022_640

Vytrvalá bylina z čeledi pupalkovité (Onagraceae), vysoká až 2 metry. Kořen je hrubý a dlouhý až 1 metr s četnými výhonky. Stonky vztyčené přímo, jednoduché nebo mírně rozvětvené, kulaté, holé. Listy jsou střídavé, přisedlé nebo na velmi krátkých stopkách, lineárně kopinaté, na vrchu špičaté s nápadnými žilkami. Květy jsou uspořádané v květenstvích a tvoří charakteristický kónický tvar dosahující až 40 cm. Květy jsou čtyřčetné, kališní lístky jsou 4, o málo kratší než korunní lístky. Korunní lístky jsou taky 4, jsou nejčastěji 10 – 16 mm dlouhé, na vrcholu zaokrouhlené nebo velmi mírně vykrojené, horní trochu větší než dolní, jsou velké purpurově – růžové, při sušení namodralé, široce otevřené. Plodem je 4 – 8 cm dlouhá tobolka, v obrysu čárkovitého tvaru, čtyřhranná a čtyřpouzdrá, otvírá se čtyřmi chlopněmi, obsahuje mnoho semen. Semena jsou 1 – 1,3 mm dlouhá, na vrcholu s chmýřím, osemení je hladké.  Šíří se pomocí větru (anemochorie). Počet chromozómů je 2n = 36. Jedna rostlina vyprodukuje za vegetační období 20 000 semen. Rostlina se rozmnožuje semeny a kořeny.

Doba květu:

Kvete od poloviny června do poloviny srpna. Plody dozrávají v září.

Stanoviště:

Roste na písečných a jílových půdách, na pasekách, v jehličnatých a smíšených lesích, blízko příkopů, na odvodněných rašeliništích, podél železničních násypů.

Místo výskytu:

Roste téměř v celé Evropě, vzácný výskyt nebo absence je jen na úplném jihu. Vyskytuje se také na Islandu, Grónsku, Rusku, Asii, Malé Asie, Kavkazu přes Sibiř až na Dálný východ. Roste i v Japonsku. Její areál zabírá také velkou část Severní Ameriky, chybí jen v jižních částech USA.

Sběr a sušení:

Používají se kořeny, listy a květy rostliny, které se sbírají v čase kvetení. Suší se pod střechou v dobře větraných prostorech tak, že se rozloží v tenké vrstvě a pravidelně se míchají. Trvanlivost v sušeném stavu je 2 – 5 let, ve fermentovaném stavu minimálně 5 let.

Kořeny se sbírají na podzim tak, že se očistí od půdy a suší se v sušičkách, pecích, troubách při teplotě 65 – 70 °C. Trvanlivost kořenů je 3 roky.

Pozitiva Ivan čaje

Obsahuje 70 stopových prvků, včetně významného množství železa, hořčíku, draslíku, sodíku a mědi. Dále obsahuje 18 aminokyselin, které jsou snadno absorbovány do těla a rychle dodají energii. Obsahuje velké množství vitamínu C (až 6 krát více než citron).

Kromě vitamínu C obsahuje čaj vitamíny B, zvláště hodně karotenu. V čaji jsou rovněž obsaženy bioflavonoidy, pektin a chlorofyl.

Neobsahuje negativní elementy, jako je kyselina šťavelová, kofein a puriny. Největší předností je jeho bezkofeinost, protože nenarušuje metabolické procesy v našem těle.

Jestliže se chcete dozvědět více informací o účincích vrbovky úzkolisté na zdraví člověka, doporučujeme Vám vyhledat si tyto informace v odborném herbáři.

Proces fermentace

f.jpg

Tajemství výroby Ivan čaje v procesu fermentace

Fermentované listy a květy Ivan čaje si zachovávají svoje vlastnosti, složení, přirozenou barvu a přírodní aroma.

Výraz „fermentace“ se poprvé začal používat v roce 1901 jako název procesu kvašení. Fermentace je oxidace směsi čajových polyfenolů a čajových enzymů, které aktivují daný proces.

Proces výroby čaje má několik fází. Po sběru, částečném sušení a skroucení začíná další fáze zpracování – fermentace. Někteří si myslí, že fermentace je stejný proces jako kvašení. Jsou to podobné procesy, ale je mezi nimi rozdíl.

Oxidace čaje je biochemický proces, při kterém pod vlivem kyslíku dochází ke změně látek nacházejících se v čajových listech. Všichni víme, že když rozřežeme jablko a necháme ho na vzduchu, tak ztmavne a změní aroma na povrchu rozřezané části. Něco podobného se děje i s čajovými listy impregnovanými vlastní šťávou. Oxidace může probíhat spontánně, nebo řízeně. V některých případech spontánní oxidace začíná už ve fázi vadnutí listů.

Spontánní oxidace se používá při výrobě méně fermentovaných bílých čajů, ale i černých čajů. U zelených a žlutých čajů se oxidaci zamezuje pařením, sušením nebo pražením.

Proces řízené oxidace se používá zejména při výrobě čínského a černého čaje. V procesu oxidace se z čajových lístků uvolňuje oxid uhličitý, který způsobuje zahřívání čajové suroviny. Pokud by se umožnil vyšší nárůst teploty suroviny, proces oxidace by se vymknul kontrole a pokud by se více ochladil, tak se proces zastaví. Proto je při fermentaci důležité sledovat teplotu a vlhkost vzduchu a také zajistit stálou ventilaci v místnosti.

Na konci tohoto procesu získávají čajové listy sérií očekávaných chuťových kvalit, svěží nasycené aroma a stupeň síly. Varianty chuti, aroma a síly můžou být dosažené regulováním délky procesu fermentace, změnou teploty a vlhkosti vzduchu. Když odborník určí připravenost čajových listů, tak se proces oxidace zastaví a následuje závěrečná fáze – sušení.

Fermentace čaje je proces oxidace čajových listů za přítomnosti určitých bakterií. Jestliže je čajové listy obsahují ze své podstaty, tak se fermentace ničím neliší od oxidace. Pokud je čajové listy neobsahují, nebo jich obsahují nedostatek, je nutné čajové listy jimi nasytit. Při výrobě některých druhů čaj se čajové listy naloží do vaků, které se nechají v kupě s odkrytým povrchem, který někdy zakrývají kvůli zvýšení teploty, při které probíhají potřebné biochemické procesy. Tyto kupy se čas od času promíchají, aby se zrychlil proces fermentace, a aby byl dostatek kyslíku při rozvoji potřebných bakterií.

Po dobu fermentace se barva čajových listů zvýrazní a stává se mnohem tmavší. Skroucením uvolněná míza čajových listů mění květové aroma na ovocné, dále na ořechové a nakonec na pikantní. Je důležité včas zastavit proces fermentace a oxidace v potřebné etapě a následně čajové listy vysušit. Právě fáze fermentace a oxidace jsou faktory, které určují druh a kvalitu čaje.

Flavonoidy v čaji

Ivan čaj obsahuje mnoho užitečných látek, jako je například vitamín C, kterého je tam třikrát více než v pomerančích. Dále obsahuje třísloviny, minerální látky, ale nejdůležitější jsou flavonoidy, kterých je v Ivan čaji mnohem víc než v běžném čaji.

Nejznámějším flavonoidem, který má příznivý vliv na krevní cévy je rutin, někdy taky označovaný jako vitamín P a C2. Tento flavonoid snižuje kapilární křehkost. Je dokázané, že jiné flavonoidy obsažené v Ivan čaji mají antioxidační účinek a eliminuji volné radikály.

Volné radikály se tvoří v organismu člověka vlivem nepříznivých faktorů jako je ultrafialové záření, elektromagnetického pole, atd. Flavonoidy poskytují ochrannou bariéru zdravým buňkám před mutací. Chrání tkáně organismu před poškozením způsobeným nadměrným uvolněním histaminu (látky, která se tvoří při zánětu a alergii). Poskytuje další možnosti pro léčení astmatu a alergických reakcí.

Uskutečněné testy vzorku fermentovaného Ivan čaje a černého čaje v Centru certifikací a kontroly kvality ministerstva zdravotnictví v Moskvě ukázali, že fermentovaný Ivan čaj obsahuje více vitamínu C, beta karotenu a flavonoidů než černý čaj.

Výluh Ivan čaje si uchovává svoje vlastnosti a vůni po dobu tří dnů.

V Ivan čaji není kofein, purinové látky a kyselina šťavelová, které jsou jedním z hlavních viníků metabolických poruch.

Lidé, kteří pravidelně pijí Ivan čaj, se stávají více vyrovnanými, pociťují lehkost a klid. Přitom Ivan čaj nezpůsobuje závislost.

Legenda o Ivan čaji

36[1]V době, kdy spokojení Bohové spali hlubokým spánkem z vůně Ivan čaje, roční děvčátko, dcera Bohyně Lady nespala. Porosty Ivan čaje ji zaujaly natolik, že se k ním rozhodla jít. Krok za krokem se blížila k neobvyklým květům a vzdalovala se od tábora spících Bohů. Při obdivování neobyčejných květů, z kterých každý se zdál krásnější, než předešlý se vzdálila od svého tábora. Děvčátku bylo mezi květy tak dobře, že úplně zapomněla v dálce na svoje spící rodiče a brzy sama únavou usnula.

Když se Bohové probudili a začali se shromažďovat, aby opustili Zemi, Bohyně Lada začala hledat svoji malou dceru. Porosty Ivan čaje byli tak husté a vysoké, že se ji Bohům nepodařilo najít. Bohové volali děvčátko, ale ono spalo a neslyšelo jejich volání. Avšak Bohové nezměnili svoje rozhodnutí a odešli ze Země.

Bohyně Lada před odchodem ze Země pověděla: „Ty budeš Bohyní tohoto Čarovného květu, který Tě nechal tady, dcero moje. Odteď bude tvoje jméno Kipreja, a aby si nezahynula z nepředvídatelnosti člověka, nechám tady pro tebe, dcero moje, svoji Zlatou kouli. Ona bude vždy s tebou, vychová Tě a bude tvým nejlepším přítelem. “ Tak pověděla Bohyně Lada a opustila Zemi. S děvčátkem zůstala, doslova ze slunečního světla utkaná zlatá koule. A tak na Zemi zůstala žít Malá Bohyně.

Děvčátko zůstalo žít na loukách Ivan čaje. Vyrostla z ní silná a zdravá, krásná a moudrá Bohyně. Povídala si s přírodou a se Zlatou koulí své Matky. Bohyně Lada byla spokojená, protože věděla, že její dcera žije dobře.  Ale když Kipreja dosáhla věku, kdy si bohové zakládají rodinu, nemohla Kipreja pro sebe manžela najít. V té době se lidé velmi odlišovali od Bohů, protože myšlenky lidí už nebyli tak čisté. V té době Kipreja poprosila, aby ji koule přemístila na planetu její Matky. Na planetu, kterou obývali Bohové, aby mohla najít svého manžela.

Tehdy ji Matka Lada pověděla: „Dcero moje, já jsem Tě nenechala na Zemi jen tak. Tvůj předurčený je Člověk a ne Bůh. On spí, spí duchovním spánkem, ne fyzickým. Mnoho životů projde před svým probuzením! Když se probudí, tak se stane podobný Bohu. Ale ty ho potkáš až za několik stovek let“ „Jak ho poznám, Matko?“ zeptala se Kipreja. „Já ti pomůžu!“ odpověděla Matka Lada. Udělám to tak, že všichni lidé na Zemi zapomenou historii objevení se Ivan čaje na Zemi. Zapomenou na stovky let. Ty si nasuš pro sebe květy Ivan čaje a usni na těchto několik stovek let, na místě, které Ti ukáže Zlatá koule. Až se vzbudíš, tak poznáš svého předurčeného. To bude ten, který první zjistí objevení čarovného květu Ivan čaje na Zemi. „Dobře matko, udělám tak,“ odpověděla Bohyně Kipreja. „Jen chci, aby okolo místa, kde budu spát mnoho let, nebylo válek. Aby toto místo bylo pod ochranou Svatého a Osvíceného Člověka, moudrého Člověka, který by chápal jazyk Přírody, Ptáků a Zvířat,“ pověděla dcera Bohyni.“ Dobře Zlatá koule Ti pomůže. Když budeš spát, Ona přivede do těchto míst člověka, který se proslaví mnohými dobrými skutky a vezme toto místo pod svoji duchovní ochranu, slíbila velká Bohyně“.

„Matko, co když se můj předurčený Člověk – Bůh zamiluje dříve, než se s ním potkám?“ Co když se stihne oženit do setkání semnou? Dělala si starosti Kipreja. „ Nedělej si starosti. Když se probudí duchovně a stane se Osvíceným, tak se bude blahosklonně chovat k mnohým pozemským kráskám. Nebude se chtít s nikým oženit, protože jeho srdce bude čekat více než člověka ženu. On bude cítit a čekat na Bohyni, tebe Kiprejo.“

Tak se i stalo. Kipreja se ponořila do hlubokého spánku a okolo místa, kde spala, byla vždy duchovní ochrana Svatých a Osvícených lidí…. Ale jednou do těchto míst přišli jiní lidé. Navenek vypadali obyčejně, ale odlišovali se od ostatních čistotou svých úmyslů. Přišli do těchto míst, aby vytvořili Ráj na Zemi podobný Ráji vytvořeným kdysi Bohem. Jedním z prvních sem přišel Osvícený předurčený Kipreji. Byl jedním z nejvíce osvícených mezi těmito lidmi, jeho srdce bylo čisté a v duši cítil probouzejícího se Boha. Pozemské krásky ho zajímaly málo, protože jeho duše cítila, že tělo může být krásné, ale uvnitř může být prázdnota.

Duší hledal a cítil Bohyni rovnou jemu a možná, že silnější. Čekal ji a často po večerech sledoval porosty Ivan čaje, které obklopovaly kousek Země, na které chtěl vytvořit svůj Ráj. Díval se díval a najednou vstoupil do vnitřního dialogu s touto neobyčejnou rostlinou a v tom porozuměli jeden druhému.

Tento člověk získal mnoho informací, o které se s ním podělila tato rostlina. Nakonec doslova, jakoby z hloubky srdce si vzpomněl, jak se objevil na Zemi Ivan čaj. Předpověď Bohyně Lady se vyplnila. Tento člověk se ukázal velmi dobrým a velkorysým. Pověděl o historii Ivan čaje i jiným lidem probouzejících se z tisíciročního snu. Umístil informaci tam, kde si často povídali mezi sebou osvícení, aby dal možnost využít ji všem….

Napsal ji největšími a nejkrásnějšími písmeny a umístil mnoho krásných obrazů. Ivan čaj naučil tohoto člověka dělat z něho čajový nápoj Bohů a vůně čaje se začala šířit i na místa, kde spala svým hlubokým spánkem Bohyně Kipreja. Vdechla tuto vůni a začala se probouzet.

Ale když se probudila, tak se ukázalo, že Kipreja zapomněla, že byla Bohyní. Všechny schopnosti Bohyně a čistota myšlenek zůstali jako předtím, ale ona se začala považovat za člověka. Mezi lidmi proměňujících se na Bohy, se i Bohové proměňují na lidi…

Jednou Kipreja uviděla živé obrazy rozmístěné osvíceným člověkem tvořícím Ráj na místě, kde lidé umísťovali informace. Vzpomněla si na historii svého objevení se na Zemi. Vzpomněla si na všechno, co viděla před ponoření se do spánku a velmi zatoužila stát se šťastnou na Zemi, na tom místě, kde roste Ivan čaj….

Bohyně Lada a jiní Bohové slíbili vrátit se na Zem, když se střetne Kipreja se svým Předurčeným.

Zanechat odpověď

Přihlásit se

Megamenu

Porovnat0Můj seznamu přání0

Váš košík

V košíku již nejsou žádné položky