Blog

KOKOSY RULEZ!

KOKOSY RULEZ!

Kokosová palma (Cocos nucifera)

alias kokosovník ořechoplodý je teplomilnou dřevinou, typickou pro tropické pásmo takřka po celém světě. Domorodci bývá označována jako nebeský strom, nejenom kvůli tomu, že může dorůstat až výšky 30 metrů a převyšuje tak veškerou okolní vegetaci na ostrovech. 

Obyvatelé tropických ostrovů uctívají kokosovou palmu jako zdroj obživy a mnohostranně užitečnou rostlinu, proto také označení jako nebeský strom nebo strom z nebes. Stejně jako je kokosová palma pro nás symbolem exotiky a kokosová esence evokuje vůni dálek, pro tropické domorodce je kokosová palma symbolem hojnosti. Nachází využití v nejrůznějších podobách. Pevné dřevo dokáže odolávat i slané vodě, spolu s listy palmy kokosové se využívá jako tradiční stavební materiál. Palma je však především zdrojem potravy. Oblíbenou pochoutkou domorodců jsou palmové výhonky, konzumuje se i dužina z kmene palmy. Kokosovník je také zdrojem kokosové šťávy, která vykapává z naříznutého kmene. Zahuštěním se z něho připravuje cukr, zkvašením palmové víno, nachází však uplatnění i v jiných oblastech. Kokosový olej je tedy potravina vyrobená z jader zralých kokosových ořechů kokosové palmy. Kokosové ořechy se na rostlině objevují až několik let po výsadbě. Asi od desátého roku vydává každý kokosovník 50 – 100 ořechů. Čerstvý kokos obsahuje cca 1 litr kokosové šťávy, která je oblíbeným nápojem plným cenných minerálních látek. Kokosové ořechy jsou základní ingrediencí v kuchyni obyvatel tropů. Z dužiny kokosu se připravuje kokosové mléko, které známe z tradiční asijské kuchyně. V potravinářství se užívá i usušená, strouhaná dužina kokosu, která se dováží do mnoha zemí po celém světě. Je nepostradatelná především v cukrářství při výrobě nejrůznějších sladkostí, dezertů a dortů. Z nadrcené, předem vysušené dužiny kokosových ořechů se získává lisováním za studena unikátní panenský olej s pečujícími a ochrannými vlastnostmi, užívaný v péči o pokožku, k masážím i pro zdravé vaření. Byl po staletí používán pro tradiční kuchyni i péči o pokožku a vlasy.

Kokosový olej  je lehce stravitelný, bez obsahu cholesterolu. Díky své termostabilitě je olej vhodný na vaření a smažení - jeho teplota tání je 23-26 °C a teplota varu 180-200 °C. Jako kosmetický prostředek je vynikající pro péči o suchou a citlivou pleť, včetně pokožky hlavy, pro hydrataci a výživu vlasů. Urychluje obnovení pleti, chrání ji před volnými radikály a UV zářením. Má smyslnou exotickou vůni hojně využívanou při aromaterapiiích.

IMG_9211

Způsob sběru a zpracování kokosových ořechů při výrobě kokosového oleje je relativně ohleduplný jak k přírodě, tak k výslednému produktu. Ořechy se sbírají ručně. Buď se syrová dužina - kopra - se jemně naseká, usuší na slunci a potom se z ní lisuje vysoce kvalitní a výživný olej. Anebo se nabodávají, aby se k odkryté dužině nedostal hmyz. Teplota při lisování oleje nesmí překročit 44 °C. Po důkladné filtraci se získá krystalicky čistý olej s delikátním aroma kokosu. Nejpřirozenější metodou výroby kokosového oleje je lisování za studena. Tato výroba je především velmi šetrná. Získáme sice menší množství oleje, ovšem kvalitního. Skutečně kvalitní panenské oleje neprocházejí vysokými teplotami při samotné výrobě a ani při jakékoli další manipulaci! Panenský kokosový olej se zásadně vyrábí bez syntetických prostředků. Jedná se o čistý přírodní produkt. Tímto "čistým" způsobem jsou zpracovány ořechy v  BIO KOKOSOVÉM OLEJI firmy Bio Extracts Ltd., Colombo, Sri Lanka, které nabízíme v ešopu. Tento panenský za studena lisovaný kokosový olej bez konzervantů, umělých barviv a parfemace, bez geneticky modifikovaných složek GMO FREE, je vhodný pro pro milovníky :-) živé stravy ... RAW FOOD ... VEGANY ... VEGETARIÁNY.

„Nejzdravější olej na Zemi“ tvoří z 50% vzácně se vyskytující kyselina laurová. Tělo mění kyselinu laurovou na monolaurin, který má anti-virální, anti-bakteriální a anti-protozoalní působení. Monolaurin je monoglycerid, který dokáže zničit viry s lipidovým obalem, jako jsou: HIV, herpes, spalničky, chřipkové viry, dále mnohé patogenní bakterie a protozoa jako střevní lamblie. Kyselina laurová je silný ničitel virů a bakterií a kokosový olej obsahuje více kyseliny laurové než kterákoliv jiná přírodní látka na zemi. Kyselina dodekanová urychluje metabolismus a aktivuje thyroidní hormony, které stimulují brzlík, čímž dochází k podpoře obranyschopnosti organismu. Cenný obsah dalších vzácných kyselin (např. kaprinová nebo myristová) dělá z kokosového oleje velmi účinné přírodní antibiotikum. Jak už bylo řečeno, obsahuje přirozeně nasycené mastné kyseliny se středně dlouhým řetězcem (MCT), které mají nulový negativní vliv na cholesterol, zato snižují riziko srdečních chorob a arteriosklerózy.

Za studena lisovaný, panenský kokosový olej si uchovává řadu vitamínů např. A, C, E. Obsažená dávka vitamínu E je významná svými antimikrobiálními a antibakteriálními vlastnostmi, kdy účinně pomáhá při infekcích močových cest a kvasinkových nemocí.

Coconut oil.

Kokosový olej se v našem těle rozkládá na glukózu a dodává tak tělu energii postupně. Neusazuje se v těle, proto se doporučuje lidem, kteří potřebují regulovat hladinu cukru v krvi, snižuje také zátěž nadledvinek a nezatěžuje štítnou žlázu. Jeho užívání je příznivé i při redukční dietě, pár lžiček dokáže navodit pocit nasycení na několik hodin a zamezí tak nárazovému přejídání.

Středně dlouhé mastné kyseliny v kokosovém oleji jsou považovány za tak výživné, že se používají i v novorozenecké výživě, v nemocnicích pro kriticky nemocné pacienty, i při dietách při problémech s trávením. Kokosový olej se dokonce používal i při léčení otravy hliníkem.

Kokosový olej je velmi vhodný i pro těhotné a kojící matky, pro seniory a pro všechny, kterým záleží na stavu jejich trávicího traktu, pro sportovce (i ty víkendové) a pro každého, kdo chce podpořit svůj zdravotní stav.

Unikátní vlastnosti kokosového oleje poskytují široké spektrum vnitřního i vnějšího použití:

1. Podpora imunity – začíná léčit už při vstupu do úst. Zde ničí bakterie způsobující zubní kaz. Po večerním vyčištění se doporučuje potřít zuby olejem a nechat ho pracovat. Jako přírodní antibiotikum působí hojivě v trávicí soustavě. Stejně však účinkuje i při vnějším použití. Díky nasyceným kyselinám narušuje lipidové membrány bakterií, virů a kvasinek a napomáhá hojení vyrážek, jizev a ekzémů.

2. Zdravé vaření – díky vysokému obsahu středně dlouhých mastných kyselin je velmi stabilní a odolný vůči vyšším teplotám, proto kokosový olej snese větší teplotu bez přepalování a je vhodný na pečení a smažení. Dodává pokrmům jedinečnou exotickou vůni a originální chuť. Nejlépe doplní ostré orientální a asijské pokrmy. V teplé kuchyni se hodí zejména k masu, zelenině, pečeným bramborám a grilovaným pokrmům. Ve studené kuchyni se užívá k dochucení salátů, pomazánek či jen tak k mazání na chleba. Hodí se k pečení moučníků, přípravě palačinek, dochucení sladkých dezertů, pohárů a obilné kaše. Kokosový olej v kuchyni nahradí jakýkoliv jiný běžně užívaný tuk.

3. Hubnutí – kokosový olej je zdravým, lehce stravitelným tukem. Má mnoho zdraví prospěšných účinků, lahodnou chuť a exotickou vůni. Pro schopnost navodit pocit zasycení na několik hodin se uplatňuje při hubnutí. Dodává organismu energii postupně, přitom ho nezatěžuje. Spaluje se v organismu jinak než ostatní běžné oleje. Postupně se rozkládá až na glukózu, tzv. rychlý cukr, který je okamžitým zdrojem energie. Předchází tak pocitům hladu a při dietě zabraňuje tzv. jo-jo efektu. Postupný přísun glukózy eliminuje nežádoucí „chutě na sladké“, které nás při hubnutí mohou přepadat. Metabolismus kokosového tuku v organismu je podobný jako v případě cukrů, s tím rozdílem, že energii dodává postupně, pomáhá tak udržet stálou hladinu cukrů v krvi. Nezatěžuje proto nadledvinky ani štítnou žlázu. Právě štítná žláza je spojována s efektivním metabolismem, který se samozřejmě hodí i při hubnutí.

4. Péče o vlasy – obnovuje vlasové struktury, vyživuje vlasovou pokožku, odstraňuje potíže s lupy, zmírňuje vypadávání a lámání vlasů. Působí velmi regeneračně na suché konečky vlasů, dodává jim lesk. Pro vlasy poškozené a třepivé je vlasový zábal z kokosového oleje tím pravým elixírem!

5. Péče o pleť – jako čistá přírodní surovina je ideální k péči o celé tělo i obličej, zvláště pro citlivou a suchou pokožku, kterou chrání a zvláčňuje. Poskytuje jí ochranu proti škodlivým vlivům okolního prostředí a poškození volnými radikály. Je vynikající při léčbě akné. Poskytuje přirozenou ochranu před UV zářením. Ochraňuje pleť a rty před mrazem. Pleť hydratuje a vyhlazuje, obnovuje ji při oděrkách, spáleninách a jiných traumatech. Díky vysokému obsahu vitamínů A, C a E působí jako antioxidant a zpomaluje stárnutí pokožky a napomáhá hojení ran a jizev. Používá se při kojení na rozpraskané bradavky a jako prevence proti striím. Má nádhernou jemnou vůni a snadno se vstřebává.

6. Masáže – olej používají profesionální maséři k uvolnění zatuhlých svalů. Lze jej využít i jako přírodní lubrikant (údajně prý ale narušuje strukturu latexových kondomů).

7. Kokosový tuk pro domácí mazlíčky – olej je tou pravou volbou pro promazání tlapek po zimní procházce, kdy tlapky zvířat velmi trpí chladem a působením posypové soli. Vnitřní užívání kokosového oleje prospěje imunitě, zlepší kvalitu srsti a vyživí klouby.

8. Další použití – odličovač, pasta na zuby, balzám na rty, deodorant = olej je vhodný jako přísada přírodních deodorantů, peeling = smíchat olej s jemnou mořskou solí, balzám po holení...

SHRNUTÍ UŽITÍ KOKOSOVÉHO OLEJE

  • Jídlo – vynikající pro vaření, pečení, smažení (olej se nepřepaluje), vynikající do salátů, dezertů a smoothies
  • Zvyšuje pránu = tělesnou energii (na celodenní energii smíchat s chia semínky)
  • Ráno na nastartování voda + citrón + kokosový olej
  • Zvyšuje duševní bdělost, zahání únavu, i chronickou
  • Zlepšuje trávení, dodává lahodnou chuť a punc exotiky
  • Pozitivní efekt na cholesterol
  • Při denní konzumaci podporuje hubnutí
  • Může zlepšit hladinu inzulínu
  • Zvyšuje absorpci vápníku a hořčíku
  • Podporuje funkci štítné žlázy
  • Může srovnat krevní tlak
  • Prokrvuje (u lidí s pocitem chladu)
  • Proti nachlazení s medem a zázvorem
  • Odstraňuje z těla parazity
  • Jako krém na obličej a celé tělo – rozzáří a vyhladí pokožku, přirozeně chrání, hydratuje a regeneruje
  • Pomáhá proti stárnutí kůže - omlazení, na jemné oděrky a stařecké skvrny
  • Bojuje proti akné
  • Jako odličovač make-upu
  • Mužům po holení
  • Balzám na rty
  • Do nosních dírek, pomáhá zmírnit alergii
  • Na ekzémy
  • Po spálení na sluníčku
  • Na suchá místa, např. lokty, paty… smíchejte olej s mořskou solí a lokty a paty ošmirglujte
  • Přírodní peeling - kokosový olej smíchejte s cukrem (solí) a aplikujte krouživými pohyby na pleť, zbavíte se odumřelých buněk a pleť se krásně projasní
  • Při důsledném masírování zmírňuje celulitidu
  • Na plísně a houby na nohou
  • Olej je výborný na celé tělíčko vč. zadečku pro miminka (bez chemie)
  • Zklidňuje svědění při planých neštovicích
  • Pro maminky - na popraskané bradavky po kojení a na regeneraci a zvlhčení hráze po porodu
  • Přírodní lubrikant, chrání poševní prostředí
  • Pomáhá při léčbě kvasinek (typ pro ženy: lžičku kokosového oleje rozpustíme, namočíme do něj tampón a zavedeme do pochvy na několik hodin)
  • Proti lupům (vtírejte do pokožky hlavy, nechte působit přes noc)
  • Na roztřepené konečky vlasů (zábal před mytím nebo jako kondicionér po umytí)
  • Proti vším smíchejte kokosový olej s jablečným octem
  • Olej vmasírujte do nehtové kůžičky, krásně se zjemní
  • Na čištění zubů
  • Na bělení zubů (do kokosového oleje přidáme prášek na pečení)
  • S oregánem proti citlivým dásním
  • Na řasy (zhoustnou a prodlouží se)
  • Přírodní deodorant
  • Namazat po kousnutí hmyzem (s rozmarýnem a mátou jako přírodní repelent)

ČASTÉ DOTAZY

Jak je pro nás kokosový olej prospěšný?
Kokosový olej je prospěšný především díky obsahu mastných kyselin se středně dlouhým řetězcem (tzv. MCT).
50% kokosového oleje tvoří kyselina laurová, která se v našem těle přemění na monolaurin. Monolaurin je také součást mateřského mléka, proto je kokosový olej vhodný i pro miminka. Olej posiluje imunitní systém, napomáhá rozvoji mozku a zdravé stavbě kostí a chrání před viry, bakteriemi a infekcemi. Také napomáhá snižovat teplotu a podle nových výzkumů tlumí bolest.

Jaké množství kokosového oleje bychom měli denně užít, abychom získali jeho zdravotní účinky?
Podle výzkumů by dospělý člověk měl užít asi 3,5 lžíce panenského kokosového oleje denně. Prospěšné je však jakékoliv množství, nejlépe mezi 1 až 4 lžícemi. Je lepší užít toto množství postupně během dne, s jídlem bohatým na vlákninu a bílkoviny. Pokud je kokosový olej pro vás novinkou, začněte s menším množstvím, klidně 1 lžičkou, podle toho, co vám bude vyhovovat, a postupně ho zakomponujte do svého jídelníčku.

Jakými způsoby se kokosový olej dá využít v kuchyni?
Je mnoho způsobů. Protože je olej velmi stabilní, skvěle se hodí na vaření. Můžete jím tedy ve vaší kuchyni nahradit jiné nezdravé tuky a oleje, které pro přípravu jídel obvykle používáte. Vlastně ho můžete přidat do kteréhokoliv receptu, ať už se jedná o pokrm vařený, smažený nebo pečený. Dá se také namazat na chleba místo másla nebo margarínu a výborně se hodí i jako základ nebo přísada do pomazánek. Pokud si doma děláte mixované nápoje z ovoce (tzv. smoothies) nebo mléčné šejky, přidejte kokosový olej pro jemnou chuť i pro zdraví. Někteří lidé užívají kokosový olej jen tak na lžičce, jako doplněk stravy, někteří si ho přidávají také do kávy a čaje. Když kokosový olej zmrazíte, ať už samostatný nebo rozmixovaný s ovocem, získáte osvěžující letní dezert.

Musí být kokosový olej uchováván v ledničce? A jaká je jeho trvanlivost?
Kokosový olej není nutné uchovávat v chladničce. Ze všech rostlinných olejů je nejméně náchylný k oxidaci a díky obsahu přírodních antioxidantů má také nejdelší trvanlivost. Samozřejmě vždy zkontrolujte datum expirace na obalu daného oleje, ale obvykle olej vydrží i mnohem déle. Trvanlivost může být i dva roky. Neuchovávejte olej na přímém slunci.

Je kokosový olej tekutý nebo pevný?
Kokosový olej je tekutý při teplotě nad 26 stupňů, při teplotě nižší než 26 stupňů tuhne. V tropických oblastech je většinou přirozeně kapalný, v našich klimatických podmínkách mívá tuhé nebo polotuhé skupenství. Skladovat ho můžete v obou formách. Opětné tuhnutí a tání oleji nijak neškodí, nemění jeho složení ani nesnižuje množství živin. Autor knížky „Zázrak kokosového oleje“, Bruce Fife, tuto změnu skupenství přirovnává k vodě, která se mění na led a opět taje na vodu. Tento proces se může opakovat nesčetněkrát, ale složení vody zůstává nezměněné. Pokud chcete kokosový olej zkapalnit, můžete ho např. ponořit v nádobě do teplé vody.

Nezpůsobí vaření kokosového oleje jeho hydrogenaci (ztužení) a nestane se pak škodlivým jako ostatní ztužené tuky?
Ne. Hydrogenace neboli ztužování je druh průmyslového zpracování tuků, při kterém se nasytí molekulami vodíku, a díky tomu jsou pak stálejší a zůstávají tuhé při pokojové teplotě. Tento proces nejen pozmění chemickou stavbu tuku nebo oleje, ale také se při něm vytvoří tzv. trans-mastné kyseliny, které jsou zdraví škodlivé. Pokud vaříte kokosový olej, nenasycuje se vodíkem, a tedy nedochází k jeho ztužování hydrogenací.

Můžeme srovnat panenské kokosové oleje s ostatními u nás dostupnými druhy kokosových olejů?
V obchodech obvykle najdeme z hlediska zpracování dva druhy kokosového oleje, panenské (často označované anglickým slovem „virgin“) a rafinované (přečištěné, zušlechtěné). Panenský kokosový olej je vyroben z čerstvých kokosových ořechů a má tedy typickou vůni i chuť, naproti tomu rafinované kokosové oleje obvykle vůni ani chuť nemají, a vyrábějí se z tzv. copry, usušené dužiny kokosových ořechů. Některé oleje vyráběné z copry nejsou zcela zbavené vůně a chutě, to však nemění nic na tom, že jsou rafinované. Copra se získává sušením rozpůlených kokosových ořechů venku, většinou na přímém slunci. Protože jsou zde kokosové ořechy vystaveny hmyzu, plísním, různým zvířatům atd., musí se pak dalším zpracováním vyčistit, obvykle za použití vyšší teploty a chemických látek. Tomu se říká rafinace. Je mnoho způsobů rafinace, a některé jsou šetrnější než jiné. Rafinované oleje jsou často označeny anglickou zkratkou RBD (refined, bleached, deodorized), tzn. produkt je rafinovaný, bělený a zbavený vůně. Proto je nejlepší používat panenský kokosový olej, vyráběný z čerstvých kokosových ořechů nabodáváním, a ne z copry, který nepotřebuje další rafinaci, protože je díky vysokému obsahu přirozených antioxidantů velmi stabilní. Navíc si zachovává vitamíny A, C, E a další prospěšné látky.

Má užívání kokosového oleje vedlejší účinky?
Užívání kokosového oleje nemá žádné vedlejší účinky (stejně jako třeba užívání olivového nebo dýňového oleje). Doporučená denní dávka kokosového oleje, je asi 3,5 lžíce. Pokud se ho teprve chystáte vyzkoušet, je lepší začít s menším množstvím a užívat ho postupně během dne. Kokosový olej u většiny lidí nezpůsobuje žádné alergie, protože obsahuje velice malé množství bílkovin, které obvykle bývají příčinou všech „ořechových“ alergií. Samozřejmě, každý člověk je jiný, a ve výjimečných případech se může vyskytnout nepříznivá reakce i u tohoto oleje, např. v podobě krátkodobého průjmu.

Jaké množství Omega 3 nenasycené mastné kyseliny je obsaženo v kokosovém oleji?
Je známo, že Omega 3 nenasycené mastné kyseliny jsou velmi prospěšné pro zdraví našeho organismu, především pro kardiovaskulární systém. Kokosový olej Omega 3 kyseliny neobsahuje. Jeho hlavním pozitivem, jak už bylo řečeno, je obsah mastných kyselin se středně dlouhým řetězcem a jeho nutriční hodnota. Užívání kokosového oleje zvyšuje hladinu „dobrého“ cholesterolu (tzv. HDL, high density lipoprotein) na úkor „špatného“ cholesterolu (LDL, low density lipoprotein), který se usazuje v cévách, a tím snižuje riziko srdečních onemocnění a infarktu.

Je kokosový olej vhodný pro těhotné a kojící ženy?
V zemích, kde se kokosový olej získává, je považován za velmi kvalitní potravinu pro těhotné a kojící ženy, protože obsahuje kyselinu laurovou, která je také přítomná v mateřském mléce. Je tedy velmi přirozený pro tělo matky i dítěte. Kojící ženy si jej dokonce aplikují na bradavky místo krému.

2coconutsRECEPTY

  • Pečení chleba..
    Zkuste do receptu místo másla či stolního oleje přidat kokosový olej. Určitě vás překvapí jemná chuť a lahodná křehkost pečiva.
  • Rychlé a výborné exotické brambory..
    Oloupané půlené brambory vydatně potřete kokosovým olejem a dejte péct do trouby na cca 40 minut (po 20 minutách otočte, aby se opékaly i z druhé strany). Po upečení ozdobte bylinkami a osolte mořskou solí, nebo třeba pálivou kořenící pastou. Kokosový olej dodá pečeným bramborám chuť exotiky.
  • Tip na grilování..
    Vyzkoušejte kokosový olej jako základ do grilovacích past a směsí. Skvělou pastu v thajském stylu získáte smícháním kokosového oleje a soli s trochou nasekané citronové trávy. Pokud máte rádi něco ostřejšího, přidejte čerstvou červenou chilli papričku.
  • Energetický nápoj z jogurtu..
    Ingredience: ½ hrnku bílého jogurtu (může být ochucen např. vanilka) 1 banán (rozkrájený) 2 vejce 2 lžíce rozpuštěného kokosového oleje 2 lžíce rozemletých lněných semínek Led
    Příprava: Vše vložte do mixéru a rozmixujte. Nakonec můžete přidat kostky ledu a znovu rozmixovat.
    Doporučení:
    1) Lněná semínka můžete nahradit mandlemi, sezamovými, slunečnicovými semínky
    nebo jinými zdravými ořechy, které máte rádi.
    2) Nápoj můžete zmrazit a jíst ho jako zmražený jogurt.
    3) Tento nápoj je výborný jako rychle stravitelná snídaně, dodává hodně energie,
    která vydrží až do oběda.
  • Banánový salát s kokosem..
    Ingredience: 3 banány 150 g kuřecí šunky 1 lžíce strouhaného kokosu citronová šťáva 100 ml smetany
    Příprava: Šunku nakrájíme na drobné kostičky
    a oloupané banány na kolečka nebo půlkolečka. Společně vložíme
    do misky, posypeme kokosem a zakápneme citronovou šťávou.
    Nakonec přelijeme smetanou a dáme alespoň na dvě hodiny chladit
    do lednice.
  • Okurkový salát s kokosem..
    Ingredience: 1 salátová okurka nakrájená na nudličky
    1 šálek kokosové moučky
    1 šálek bílého jogurtu
    3 lžíce oleje
    1 lžička sojové omáčky
    1/2 lžičky chilli
    1/2 lžičky hořčičných semínek
    Příprava: Nakrájenou okurku vložíme do salátové mísy. Kokosovou moučku, 1 lžíci oleje a chilli rozmixujeme na hustou kaši, přidáme jogurt a promícháme. Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme do něj hořčičná semínka, až začnou pukat, vlijeme je do kokosové zálivky. Promícháme a přelijeme okurky. V chladu necháme aspoň 1 hodinu odležet.
  • Raffaello..
    Ingredience (na 10 porcí): bílá čokoláda - 300 g
    kokosový olej - 80 g
    kokosová moučka - 200 g
    čerstvá smetana - 200 g
    loupané mandle - 1 balíček
    kokosová moučka na obalení
    Příprava: Kokosový olej ohřejeme a rozpustíme v něm čokoládu rozlámanou na malé kousky. Čokoláda se nesmí vařit, jen ji jemně rozpustíme. Do rozpuštěné čokolády přidáme kokos a čerstvou smetanu, kterou dobře promícháme a společně necháme vychladnout. Než hmota ztuhne, vytvoříme malé kuličky (uprostřed mandle). Nakonec každou kuličku obalíme v kokosu. Výborné Raffaello podáváme jako delikátní cukroví.
  • Kuřecí nudličky po Africku - s žampiony a paprikou..
    Ingredience: 500 g kuřecího masa nakrájeného na nudličky
    250 g na plátky nakrájených žampionů
    sojová omáčka
    šťáva z 1-2 pomerančů, příp. 100% pomerančový džus (s dužinou)
    kokosový olej (cca 2 lžíce)
    smetana ke šlehání
    paprika nakrájená na proužky
    2 stroužky česneku
    kari, mletá paprika, sůl
    Příprava: Nakrájené maso necháme proležet min. 2 hodiny v marinádě ze sójové omáčky a šťávy z pomerančů (1:1). Poté maso společně s žampiony opečeme na kokosovém oleji. Přidáme papriku, česnek, koření. Podlijeme trochou vody a dusíme, dokud není maso a žampiony hotové. Nakonec zalijeme smetanou. Podáváme s rýží.
  • Kokosové krůtí plátky se smetanou..
    Ingredience: krůtí plátky (cca 500 g krůtího masa)
    smetana, mléko, příp. trochu syrovátky
    kokosový olej
    hotová jíška nebo mouka na zahuštění
    zeleninový bujón
    koření dle chuti, pepř, sůl
    Příprava: Krůtí plátky posolíme, popepříme a posypeme zeleninovým kořením dle chuti, poté z obou stran osmahneme na dostatečném množství kokosového oleje (kokosový olej dodá pokrmu exotickou chuť). Přidáme vodu, mléko, zeleninový bujon a vaříme, dokud maso nezměkne. Zahustíme hotovou jíškou nebo jíškou z vody a mouky, případně trochou syrovátky a přidáme smetanu, okořeníme dle chuti. Podáváme s rýží.

 Dobrou chuť

Zanechat odpověď

Přihlásit se

Megamenu

Porovnat0Můj seznamu přání0

Váš košík

V košíku již nejsou žádné položky