Blog

Yerba Maté na studeno aneb Paraguayské tereré

Yerba Maté na studeno aneb Paraguayské tereré

 

Milí pijáci yerby maté!

 

Jak léto putuje ke svému vrcholu, a horké dny už pořádně rozehřály náš vnitřní oheň, mnozí ocení přirozený způsob ochlazení bez nachlazení ;-)

Doporučujeme vyzkoušet námi znovuobjevený, odzkoušený, a z hlediska tělesné termodynamiky přirozený způsob ochlazení nápojem z yerby maté, s příjemně silně povzbuzujícími účinky. Je to známé jihoamerické tereré, čili "maté na studeno", ovšem přizpůsobené potřebám bělocha žijícího v Evropě, a vlastně takto se dodnes pije v domovině yerby mate. Tereré, původem z Paraguaye, je studený nápoj, který se připravuje z yerba mate a léčivých bylin. V tereré totiž nesmí chybět léčivé bylinky pro fyzickou i biologickou pohodu těla. 

Základem je macerát z yerby mate, který připravuju tak, že sušinu vybrané yerby zaleju přes noc studenou vodou, a nechám louhovat. Dá se zalít rovnou džusem. Druhý den ráno macerát sliju. Používám velký džbán, do kterého nasypu maté, a to minimálně na jeden díl yerby pět dílů vody, tj. jedna pětina objemu nádoby je sušina yerby maté. Někdy přidám byliny dle potřeby. Tenhle výluh je zvláštním způsobem osvěžující a vyživující. Jakoby probouzel životnost z velké hloubky a na dlouhou dobu. Podle chuti přidám nějaký sirup, nebo smíchám s moštem, anebo zavařeninou. Nepřidávám led!

Když je fakt mordor vedro, tak pro ještě větší ochlazení přidám do nápoje citrusovou šťávu. V zásadě platí, čím teplejší nápoj ve vedru vypiju, tím více se ochladím. Ví se to už od starodávných časů v Africe i na Dálném východě, u Indiánů, i v Americe. Ledem se odjakživa ochlazovaly potraviny pro jejich delší trvanlivost. Možná nakonec dnešní energetická krize pomůže ke zdraví. Když budeme energie využívat prospěšně, a neplýtvat jimi na zbytečnou výrobu ledu do "letních osvěžujících drinků". Jen gringo si v létě chladí nápoje a sedá pod klimatizaci. Pak se diví, že je nachlazený, a podává slabý výkon. Takže piju tereré bez ledu, naopak nejlépe pokojové teploty, a teplejší. Pokud zapomenu macerovat, zaleju studenou vodou, nejčastěji v litrovém french pressu. Tam yerbu luhuju tak dlouho, až se výluh zabarví do tmavé zlatozelené. Chvílemi promíchám. Co se týče výběru sušiny yerby mate k přípravě "na studeno", platí už pár sezón, že než si pořídím přímo speciálně řezanou yerbu na terere, použiju tu co mám ve špajzu.

 

Experimentujte, a dejte vědět, co jste objevili. Platí "sto lidí, sto chutí".

  

Tereré zdar a lidem sílu!!!

Zanechat odpověď

Přihlásit se

Megamenu

Porovnat0Můj seznamu přání0

Váš košík

V košíku již nejsou žádné položky