AKTUÁLNÍ OTEVÍRACÍ DOBA: 

V tomto týdnu bude ve středu 21.5. a v pátek 23.5.

kamenný krám zavřený!!!

❤ ❤  

V úterý a ve čtvrtek se za pultem potkáte s Patrikem.

Balíčky s objednávkami budou odesílány až příští týden.

Děkujeme za pochopení 

  

Blog

Yerba Maté na studeno aneb Paraguayské tereré

Yerba Maté na studeno aneb Paraguayské tereré

 

Milí pijáci yerby maté!

 

Jak léto putuje ke svému vrcholu, a horké dny už pořádně rozehřály náš vnitřní oheň, mnozí ocení přirozený způsob ochlazení bez nachlazení ;-)

Doporučujeme vyzkoušet námi znovuobjevený, odzkoušený, a z hlediska tělesné termodynamiky přirozený způsob ochlazení nápojem z yerby maté, s příjemně silně povzbuzujícími účinky. Je to známé jihoamerické tereré, čili "maté na studeno", ovšem přizpůsobené potřebám bělocha žijícího v Evropě, a vlastně takto se dodnes pije v domovině yerby mate. Tereré, původem z Paraguaye, je studený nápoj, který se připravuje z yerba mate a léčivých bylin. V tereré totiž nesmí chybět léčivé bylinky pro fyzickou i biologickou pohodu těla. 

Základem je macerát z yerby mate, který připravuju tak, že sušinu vybrané yerby zaleju přes noc studenou vodou, a nechám louhovat. Dá se zalít rovnou džusem. Druhý den ráno macerát sliju. Používám velký džbán, do kterého nasypu maté, a to minimálně na jeden díl yerby pět dílů vody, tj. jedna pětina objemu nádoby je sušina yerby maté. Někdy přidám byliny dle potřeby. Tenhle výluh je zvláštním způsobem osvěžující a vyživující. Jakoby probouzel životnost z velké hloubky a na dlouhou dobu. Podle chuti přidám nějaký sirup, nebo smíchám s moštem, anebo zavařeninou. Nepřidávám led!

Když je fakt mordor vedro, tak pro ještě větší ochlazení přidám do nápoje citrusovou šťávu. V zásadě platí, čím teplejší nápoj ve vedru vypiju, tím více se ochladím. Ví se to už od starodávných časů v Africe i na Dálném východě, u Indiánů, i v Americe. Ledem se odjakživa ochlazovaly potraviny pro jejich delší trvanlivost. Možná nakonec dnešní energetická krize pomůže ke zdraví. Když budeme energie využívat prospěšně, a neplýtvat jimi na zbytečnou výrobu ledu do "letních osvěžujících drinků". Jen gringo si v létě chladí nápoje a sedá pod klimatizaci. Pak se diví, že je nachlazený, a podává slabý výkon. Takže piju tereré bez ledu, naopak nejlépe pokojové teploty, a teplejší. Pokud zapomenu macerovat, zaleju studenou vodou, nejčastěji v litrovém french pressu. Tam yerbu luhuju tak dlouho, až se výluh zabarví do tmavé zlatozelené. Chvílemi promíchám. Co se týče výběru sušiny yerby mate k přípravě "na studeno", platí už pár sezón, že než si pořídím přímo speciálně řezanou yerbu na terere, použiju tu co mám ve špajzu.

 

Experimentujte, a dejte vědět, co jste objevili. Platí "sto lidí, sto chutí".

  

Tereré zdar a lidem sílu!!!

Zanechat odpověď

Přihlásit se

Megamenu

Porovnat0Můj seznamu přání0

Váš košík

V košíku již nejsou žádné položky