Quinoa mletá
Quinoa je známá pod českým názvem merlík čilský (lat. Chenopodium quinoa). Rostlina bývá často považována za obilovinu, jedná se však o tzv.pseudoobilovinu. Jednou z jejích výhod je, že neobsahuje žádný lepek. Je tak potravinou, kterou si s chutí mohou obohatit svůj jídelníček i celiaci, tedy lidé dodržující bezlepkovou dietu.
Quinoa je známá pod českým názvem merlík čilský (lat. Chenopodium quinoa). Rostlina bývá často považována za obilovinu, jedná se však o tzv.pseudoobilovinu. Jednou z jejích výhod je, že neobsahuje žádný lepek. Je tak potravinou, kterou si s chutí mohou obohatit svůj jídelníček i celiaci,tedy lidé dodržující bezlepkovou dietu, nebo ji využít jako zpestření jídelníčku. Výbornou alternativou k doplnění potřebných živin může být taktéž pro vegetariány či vegany.
Quinoa je plodina pocházející z oblasti peruánských And. Zde je pěstována již 5 000 let. V dobách Inků byla druhou základní potravinou. Název quinoa znamená v jazyce Inků „matka zrna”, což vypovídá o postavení, jaké quinoa u původních obyvatel Peru měla. Kolonizací byla potravina vytlačena a Evropané nahradili quinou klasickými obilovinami. V posledních letech, po vzestupu poptávky po zdravé stravě zejména v Severní Americe a Evropě, dochází opět k navracení plodiny do původních oblastí Jižní Ameriky, kde stále vzrůstá její objem pěstování a vývozu.
Mletou quinou lze využít jako alternativu polohrubé mouky pšeničné. Užíváme při pečení, zahušťování omáček či polévek.
Nutriční hodnoty:
| ve 100 g | ve 40 g (1 porce) | |
| Energie | 1 549 kJ/370 kcal | 619,9 kJ/148 kcal | 
| Bílkoviny | 16,5 g | 6,6 g | 
| Sacharidy | 64 g | 25,6 g | 
| Tuky | 6 g | 2,4 g | 
Surovina pro individuální použití
Specifické reference
| ean13 | 8595595903833 | 
|---|
Recenze
V tuto chvíli nejsou žádné zákaznické recenze.
 
								




 
								 
							 
						 
							 
							 
				 
				 
				 
				 
				 
				 
				 
				 
				 
				 
				 
				 
				 
				 
				