Blog

Šalvěje

Šalvěje

Šalvěj - Královna mezi léčivými bylinami. V lidovém názvosloví označována jmény královská bylina nebo babské ucho, či vlčí chvost. V minulosti považována za všelék. Lidová rčení tvrdí: „Proč by měl člověk zemřít, když v zahradě roste šalvěj.“ či „Kdo chce navěky žít, májovou šalvěj musí pít.“ Je to mimořádná a silná bylina pracující zejména s naší ženskou polaritou – intuicí, komunikací. Léčí nemocný krk, desinfikuje ústa, pomáhá při „ženských“ potížích. Vůně i chuť šalvěje je nezaměnitelná, intenzivně aromatická, svíravě nahořklá. Šalvěj je hodna úcty pro svou léčivou sílu a vyžaduje své místo na výsluní. Jako každá „ženská“ rostlina – jako každá žena – má však i své nebezpečné stránky. U růže jsou to trny, u šalvěje toxická látka thujon. Tedy pozor, všeho s mírou!

U nás nejznámější a nejužívanější

Šalvěj lékařská (Salvia officinalis) je vytrvalá stálezelená bylina až polokeř z čeledi hluchavkovitých. Je možné, že šalvěj pochází z Asie a do Evropy se dostala až v Antice, když byla naráz dobře přijata a hojně kultivována. V Asii žije mnoho druhů šalvějí, i šalvěj lékařská. V ayurvedské medicíně je považována za prostředek ke změně nálady s povzbudivými účinky na ducha.  V Evropě se jí dobře daří ve středozemní oblasti, kde roste zejména na suchých slunných stráních a skalách. Název rostliny je odvozen z latinského „salvere“, což znamená léčit se, zachránit, spasit, nacházet se v dobrém zdraví, šetřit se. Horní části lodyh jsou bylinné, dolní dřevnaté. Listy mají barvu zelenavou až stříbrošedou, jsou jakoby plstnaté. Keříky šalvěje jsou oblíbenou včelí pastvou.

Šalvěj obsahuje hlavně silici s různým podílem cineolu, thujonu, kafru, borneolu a salviolu. Dále jsou přítomny katechinové třísloviny, pseudotřísloviny, triterpenoidy, hořčiny, laktony, saponiny, pryskyřice, vitaminy řady B a fytoestrogeny (látky podobné hormonu estrogenu) a volné mastné kyseliny. Z důvodu přítomnosti mírně toxického thujonu by se šalvěj neměla užívat nadměrně – dlouhodobě, ani příliš koncentrovaně. Nedoporučuje se těhotným ženám, neboť může vyvolat stahy dělohy a vhodná není ani pro kojící ženy, protože snižuje tvorbu mléka.

Obsahové složky šalvěje působí antibakteriálně a protizánětlivě. Výplachy odvarem ze šalvěje jsou osvědčené například při zánětech dásní a aftách. Při kožních neduzích jako jsou akné či různé rány, nám výborně poslouží obklady či vymývání odvarem ze šalvěje. Šalvěj tiší průjmy. Omezuje pocení, zejména pokud je nervového původu (nálev proti pocení by se měl podávat studený). Upravuje žaludeční potíže, napomáhá trávení. Zklidňuje kašel a bolesti v krku, zejména u angíny. Odvádí hleny z dechových orgánů a žaludku. Užívá se při klimakterických potížích (bušení srdce a potivost). Tlumí tvorbu mateřského mléka. 

Obvyklé dávkování

Ke kloktání a výplachům se doporučuje aplikovat alespoň 3× denně. Nálev se připravuje z cca 5 g šalvěje (1 lžíce), která se přelije vroucí vodou a nechá se v přikryté nádobě louhovat asi 15 minut, následně se scedí. Nikdy se ovšem nesmí vařit. Účinnější než kloktání je použití roztoku na postižené místo pomocí chomáčku vaty. Šalvějový čaj k vnitřnímu užití se připravuje z 1,5–3 g drogy louhováním po dobu 15 minut ve 250 ml vroucí vody.

Rizika předávkování

Problematickou látkou v šalvěji je thujon, jehož toxicita byla v minulosti prokázána. Mezi jeho nežádoucí účinky se řadí zmatenost, neklid, závratě, halucinace, křeče, status epilepticus a další neurologické symptomy. Nicméně jeho množství v rostlině je natolik malé, že k akutní otravě prakticky nemůže dojít. Při kloktání žádná závažná rizika nehrozí. Ve výjimečných případech se může vyskytnout přechodné pálení nebo citlivost zubních krčků při místním použití. Při přípravě čaje podávaného ústy se do roztoku dostane asi 2 μg/ml thujonu. Vzhledem k tomu, že maximální akceptovatelná dávka thujonu je podle současných výzkumů 0,11 mg/kg/den, tak lze denně vypít až 22 hrnků šalvějového čaje bez překročení tohoto limitu. Vyšší opatrnosti je třeba u dětí, jejichž tělesná hmotnost je výrazně nižší než u dospělého člověka. V každém případě není doporučováno dlouhodobé užívání šalvěje ve vysokých dávkách a je vyloučeno v těhotenství a při kojení.

Šalvěj v kuchyni

Čerstvé i sušené listy se používají jako koření do tučných masitých jídel, stejně jako tymián a saturejka. Pomáhá trávit ostré pokrmy i sladké moučníky. Šalvěj v sušeném stavu je aromatičtější než čerstvá, proto je třeba ji používat ke kořenění v malém množství. Čerstvá šalvěj je nejvhodnější k přípravě salátů, pomazánek z čerstvých sýrů, vajec a šalvějového másla.

Šalvěj v aromaterapii a jako vykuřovadlo

Vůně šalvějové esence pomáhá proti beznaději a mentální únavě, stimuluje duševní pochody. Posiluje životní centra těla a vyvažuje pánevní čakru, kde se ukládají emoce vzniklé z odmítání a zneužívání. Germánské národy ji považovaly za svatou bylinu, schopnou prodlužovat život, také ale zastrašovat démony a zaklínat duchy. Má také zvláštní moc osvobodit ducha od rušivých emocí a vyvolat klid a jasno, pomáhá umenšovat přemíru požadavků a utrpení. Posiluje a navrací ztracenou energii. Šalvějový kouř potlačuje zvířecí a kuchyňské pachy.

Mezi další druhy patří

Šalvěj muškátová (Salvia sclarea) je jedním z hlavních ženských olejů využívaných v aromaterapii. Její latinské jméno znamená „čistota“, „jas“. Obsahuje látku zvanou sclareol, která se chová jako ženský hormon estrogen a ženské tělo na něj podobně reaguje. Šalvěj muškátovou preferují tedy více ženy, hlavně ty v menopauze, po porodu nebo s bolestivou menstruací. Éterický olej ze šalvěje muškátové neobsahuje toxickou látku thujon, jak je tomu třeba u šalvěje lékařské. Tato rostlina otevírá naši mysl novým nápadům, odpovědím na vnitřní otázky, zvýšené intuici, vnitřní svobodě a sebepoznání – moudrým ženám a babkám kořenářkám umožňovala „jasnovidectví“. Éterický olej zvyšuje produkci endorfinu, který spouští pocit spokojenosti – je účinný při depresích. Je protikřečový – snižuje nervové napětí u svalů a křeče všeho druhu (svalové, mimické, menstruační). Její účinky jsou také protibakteriální a protizánětlivé, užívá se k čištění ran, které se špatně hojí. Masáž břicha s olejem šalvěje muškátové zmírňuje nadýmání i bolestivou menstruaci. Šalvěj muškátová je mírně sedativní a snižuje krevní tlak. Vůně povzbuzuje schopnost snění, je velmi uklidňující a ulevuje od stresu.

 

Šalvěj bílá (Salvia apiana) je druh širokolisté šalvěje, který roste na severoamerickém západním pobřeží. Indiáni ji považují za nejposvátnější bylinu. Používá se jako vykuřovadlo. Je ceněna hlavně pro své očistné účinky, proto se používá před různými ceremoniemi a rituály. Velmi dobře pročisťuje místnosti i různé předměty, dokáže ale i vyčistit naši duši a pomoci při hledání cesty ve vlastním životě. Bílá šalvěj se úzce napojena na hlas a hrdlo, pomáhá sebevyjádření a prosazení vlastních potřeb, podporuje kreativitu. „Rozvazuje jazyk“, zmenšuje trému a nesmělost, uvolňuje „knedlík v krku“. Těm, kterým celý život říkali, že mají být zticha, dovolí se konečně volně projevit.

 

Šalvěj černá (Salvia mellifera) nebo také purpurová šalvěj pochází z jihozápadu Severní Ameriky, především z oblasti Kalifornie a Baja California v Mexiku. Roste ve vyšších nadmořských výškách na vyprahlých místech s vysokým slunečním svitem.  Její použití je stejné jako u šalvěje bílé, omezená populace této rostliny ji ovšem předurčuje k vykuřování při výjimečných příležitostech. Místní obyvatelé spalovali tento druh k uctění matky přírody, posvěcení a očištění místa i osob před slavnostními rituály, na přivolání štěstí a odstranění všeho špatného a negativního.

 

Šalvěj hispánská (Salvia hispanica) je bylinou z horských oblastí Střední Ameriky. Je pěstována pro jedná semínka zvaná chia. „Chia“ je mayský výraz pro „sílu“. Chia semínka jedli už dávní Mayové a Aztékové. Aztékové je prý dokonce používali jako platidlo. Chia semínka pojmou během 20 minut tekutinu okolo desetinásobku svého objemu. Jako tekutinu můžete použít nejen vodu, ale třeba i ovocnou šťávu, džus, rostlinný nápoj nebo živočišné mléko. Smícháním s tekutinou vznikne chia gel, který použijete při přípravě pudinku, marmelády, koktejlů a kaší. Chia semínka se dají použít místo vajíček při pečení chleba, sušenek, muffinů. Mají lehce oříškovou chuť. Zahánějí pocit únavy, žízně a hladu. Pomáhají tělu lépe hospodařit s energií a tekutinami během dne. Jsou skvělým pomocníkem při redukčních dietách. Obsahují vápník, antioxidanty a omega-3 nenasycené mastné kyseliny. Vápník, jehož chia semínka obsahují pětkrát více než mléko, podporuje stavbu kostí. Antioxidanty zabraňují rychlému stárnutí pleti. Omega-3 mastné kyseliny mají pozitivní vliv na srdce, cévy a nervy. Povzbuzují a udržují v chodu mozek a tělo, což se projeví zlepšením mozkových funkcí (soustředění, paměť) a zlepšením imunity.

 

Šalvěj divotvorná (Salvia divinorum) je rostlina pocházející z hornaté části jižního Mexika, kde je označována "La Hembra"- žena. Jejím domovem je pouze pár čtverečních kilometrů pohoří Sierra Mazateca v Oaxace, kde ji používají Mazatékové při šamanských rituálech. Indiáni ji užívají pro své psychoaktivní účinky. Čerstvé listy se v původním rituálním použití žvýkají, a to tak, aby šťáva zůstala v ústech a vstřebávala se sliznicí dutiny ústní. Udržet rozžvýkanou rostlinu v ústech vyžaduje značné úsilí, protože rostlina nemá zrovna nejlepší chuť (což je však jistě věcí zvyku). Hlavní účinnou látkou v listech je salvinorin A. Pěstování, sušení listů, výroba a prodej extraktů ze Šalvěje divotvorné za účelem kouření či jiné spotřeby je v České republice nelegální. 

 

 

Zdroje a literatura: 
Bodlák Jiří: Příroda léčí, Granit, s.r.o. 2017; Dugasová Aurélia: Babiččiny bylinky, Ottovo nakladatelství 2002; Korbelář Jaroslav: Naše rostliny v lékařství, Avicenum 1970; Černá Ludmila: Kapesní herbář léčivých rostlin, Avicenum 1985; Lexikon léčivých bylinek, RF Hobby, s.r.o. 2018; Bremnessová Lesley: Bylinář, Fortuna Print 2004; Rätsch Christian: Dech Draka, Volvox Globator 1997; https://www.mojemedicina.cz/cs_cz/pruvodce-pacienta/zivotni-styl/bylinky-ve-vasi-lekarnicce/salvej-lekarska-zazehna-bolest-v-krku-i-zaludecni-problemy.html; https://www.priroda.cz/lexikon.php?detail=805; http://zena-in.cz/clanek/zazrak-jmenem-salvej; https://www.kouzlovuni.cz/salvej-muskatova-nezna-sila-nejen-pro-zrale-zeny/; https://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%A0alv%C4%9Bj_divotvorn%C3%A1.  

Zanechat odpověď

Přihlásit se

Megamenu

Porovnat0Můj seznamu přání0

Váš košík

V košíku již nejsou žádné položky