Šafrán, 1 g / 2 g 1 g
Vzácné koření šafrán zlatočervené barvy. Vhodné například pro přípravu ryb, rýže či polévek.
Vzácné koření, šafrán setý, pochází z jihozápadní Asie. Dnes se pěstuje nejen v Íránu, ale také ve Španělsku, Maroku, Itálii nebo Indii. Obsahuje tři klíčové látky: picrocrocin dodává koření specifickou chuť, crocin zlatočervenou barvu a safranal, který může za jeho zajímavou vůni.
Koření se získává ze sušené červené blizny Šafránu. Na výrobu jednoho kila koření je potřeba 120 tisíc květů, které jsou sbírány ručně.
Kde se šafrán používá?
Šafrán se osvědčil v mnoha oblastech. V minulosti se používal např. jako líčidlo. Dnes se využívá v kosmetice, jako přísada parfémů a doplňků stravy. Nejčastější využití má ale při vaření.
Ve Španělsku je klíčovou ingrediencí pří přípravě rybích a rýžových jídel, stejně tak ve francouzské a italské kuchyni. V Británii ho nejraději přidávají do sladkých koláčů a likérů a ve Skandinávii je tak oblíbený, že na něj narazíte téměř všude. Šafrán můžete přidat také do vývaru nebo zeleninových polévek nebo jím ozvláštnit dezert.
Blahodárné účinky šafránu
Šafrán obsahuje antioxidační látky, které chrání buňky před oxidačním stresem, jsou prevencí proti srdečním nemocem a můžou také pomoci v boji s depresemi. Má afrodiziakální účinky a snižuje chuť k jídlu.
Použití: Vhodný je v mléku na spaní a do obilných kaší.
Složení: šafrán celý
Skladování: Uchovávejte na suchém a chladném místě mimo sluneční záření.
Specifické reference
ean13 | 8437021852011 |
---|
Recenze
V tuto chvíli nejsou žádné zákaznické recenze.